Åland Posts frimärksprogram 2020 innehåller något för alla smaker

Åland Post har nöjet att presentera frimärksutgivningarna för år 2020 där segelfartyg och årstidsväxlingar möter polisväsendet och avancerad medicinsk utrustning. ”Frimärksprogrammet innehåller något för alla smaker och bjuder på en upptäcktsfärd genom landskapet Åland från många olika perspektiv. Vi har strävat efter en blandning av det traditionella och moderna med både bekanta och mera oväntade motiv”, berättar Eivor Granberg, affärsområdeschef Posttjänster.  
 

3 februari

Frimärksåret inleds med utgivningen av nya frankeringsetiketter som pryds av vilda blommor. På de självhäftande frankeringsetiketterna kan valfri valör tryckas. Bildkonstnären Carolina Sundelin har målat den vackra blombuketten med kabbleka, rödklint, getrams och styvmorsviol, vilka alla förekommer allmänt runtom Åland.  

Den 3 februari avslutas också frimärksserien Segelfartyg som pågått sedan 2015. Konstnären Allan Palmer knyter ihop säcken med två frimärken tillägnade skonertskeppet Mozart och fyrmastbarken Viking. De representerar de sista djupsjöseglarna ägda av de åländska segelstorredarna Hugo Lundqvist och Gustaf Erikson. Mozart seglade för Hugo Lundqvists rederi mellan 1922 och 1935, medan Viking inköptes av Gustaf Erikson 1929 och gjorde  sin sista seglats på den berömda vetetraden från Australien 1948.

5 mars

Den 5 mars hyllar Åland Post den åländske konstnären Henrik Nylund (1945–1982) som under sin korta levnad hann göra ett bestående avtryck i det åländska konst- och kulturlivet. Frimärksutgåvan ingår i de små europeiska postverkens gemensamma frimärksserie Sepac som under 2020 tematiserar konstverk i nationella samlingar och visar Nylunds Sabina triptyk från 1976, vilken idag hänger i Ålands Lagtings lokaler. Samma dag utkommer också årets helsakskort med älskade husdjur. Den Ålandsbördige fotografen Susanna Hagman antog utmaningen att porträttera våra fyra vanligaste husdjur: hund, katt, kanin och undulat.  

8 maj

Den 8 maj uppmärksammas DunderDans, en populär dansskola med elever från 7 till 30 år som drivs av åländska Erica Dunder. Fotografen Therese Andersson har fångat den vackra stilstudien i dans från en av DunderDans årliga utsålda shower. Frimärket ges ut i ett miniark inom ramen för Mina Frimärken, tjänsten där privata personer och företag kan göra åländska frimärken med eget motiv. Majdagen är också utgivningsdag för årets Europafrimärke. Det åländska bidraget till temat gamla postvägar avbildar tävlingen Postrodden över Ålands hav som genomförs till minne av postböndernas skyldighet att föra posten och följer den gamla postlinjen mellan Åland och Sverige som var i användning fram till tidigt 1900-tal. Fotografen David Lundberg från Åland har fångat allmogebåtarna genom sin lins.

 5 juni

Den 5 juni sätter Åland Post fokus på en världsledande tillverkare av avancerad medicinteknisk och industriell utrustning med huvudkontor på Åland. Det åländska företaget Optinovas högteknologiska specialslangar för sjukvården och industrin pryder ett frimärke fotograferat av Kjell Söderlund. Samma dag är det dags för en ny utgåva i frimärksserien Norden som har det gemensamma temat Däggdjur. Det åländska frimärket visar den mytomspunna fladdermusen. I den åländske konstnären Bo Söderlunds fantasieggande illustration avtecknar sig nattjägaren mot Mariehamns stadsbiblioteks bekanta siluett. Frimärket är försett med fluorescerande tryck som lyser i mörkret. Nordfladdermusen är den vanligaste fladdermusarten på Åland.

4 september

Höstens utgivningar kör igång 4 september då den åländska polismyndigheten presenteras på ett frimärke. Den åländska polisen är underställd Ålands landskapsregering och är en självständig myndighet oberoende av polisen i Finland. Grafiska formgivaren Sandra Henriksson har utformat frimärket som visar en åländsk piketbil. Samma dag utkommer också årets frimärkshäfte där vi får uppleva de fyra årstiderna genom staden Mariehamns välkända lindallé Esplanaden som gett staden epitetet de tusen lindarnas stad. Fotograf är Kjell Söderlund.

23 oktober

Årets sista frimärksutgåvor utkommer den 23 oktober. Den sjunde delen i Åland Posts frimärksserie med kinesiska horoskoptecken har nått fram till Oxens år. Frimärkskonstnären Martin Mörck väcker på årets miniatyrark forna tiders jordbruk på Åland till liv då oxar ännu var vanliga som dragdjur. Årets två julfrimärken lockar med juldrycker och godis; hemlagad knäck och en kopp kryddigt väldoftande glögg är självklara inslag i den åländska julen. Illustratören Alexander Lindén står bakom designen.

Välj din favorit bland alla frimärken 2020