Ålands frimärksår 2021 bjuder på rymdresa, jubileum och folkfest

Åland postage stamp program 2021

Åland Post har glädjen att presentera frimärksprogrammet för 2021 som innehåller 14 frimärksutgåvor i det lilla formatet av både nya och etablerade frimärkskonstnärer. Frimärkena släpps vid sex tillfällen från februari till oktober. ”Frimärksåret 2021 går i firandets tecken med flera historiska tillbakablickar. Vi uppmärksammar jubileumsåret för Ålands självstyrelses 100-årsjubileum och 300-årsminnet av Stora ofreden. Vi hyllar förstås årets stora folkfest The Tall Ships Races och har flera utgåvor med populära djurmotiv; katter, fåglar och grodor. Vi ger också ut ett rymdmotiv, där du får bekanta dig med en rätt okänd Ålandsättling”, berättar Eivor Granberg, affärsområdeschef för Frimärken och Posttjänster.

2 februari 2021

Frimärksåret inleds med utgivningen av en ny serie med självhäftande frankeringsetiketter som väcker vårkänslor. Den svenska formgivaren Anna Handell gör sin debut som frimärkskonstnär för Åland Post med illustrationer av fyra vanligt förekommande sångfåglar; bofink, lövsångare, rödhake och svarthätta.

Den 2 februari startar också en 3-årig frimärksserie med Veterantraktorer. Frimärksserien har fotats av den åländske fotografen David Lundberg och först ut är två klenoder från tidigt 1900-tal. Den amerikanske bandtraktorn Cletrac tros vara den första traktorn på Åland och den finns bevarad på Ålands jord- och skogsbruksmuseum i Ringsböle, Jomala. Bröderna Karl och Johan Söderlund i Ödkarby, Saltvik ska ha köpt den 1919. På det andra frimärket porträtteras en järnhjulstraktor av märket Fordson, modell F från 1924, som funnits på samma gård i Näfsby, Hammarland sedan den köptes på 1920-talet. Den gamla trotjänaren vårdas idag av Ralf Fagerholm som är tredje generationens lantbrukare på familjegården.

25 mars 2021

Ett sjökort från 1747 pryder det åländska bidraget till frimärksserien Sepac, på temat historiska kartor. Tolv små europeiska postverk ingår i samarbetsorganisationen Sepac som varje år ger ut frimärken med ett gemensamt tema. Sjökortet visar ögruppen Rödhamn utanför Mariehamn som i flera århundraden har tjänat som skyddande hamn och idag är en populär gästhamn.

Utgivningsdagens andra frimärke tar dig upp i rymden. Vädersatelliten Suomi NPP är uppkallad efter Ålandsättlingen Verner E. Suomi (1915–1995). Han kallas satellitmeteorologins fader och var med och lade grunden till dagens vädersatelliter som används för att ta fram väderprognoser. Hans mor Anna Matilda Sundqvist från Pettböle i Finström och far Johan E. Suominen, född i Gustavs, utvandrade 1902 till USA från Åland. Peter Bergström har illustrerat frimärket.

7 maj 2021

Vi uppmärksammar 300-årsminnet av Stora ofreden då merparten av åländska befolkningen flydde till Sverige. Efter fredsslutet 1721 återvände ålänningarna till ett brandhärjat Åland. Kreatören och bildskaparen Carl-Johan Listherby berättar i sitt frimärke om de olika skeendena från båtflykt till återvändande.

Majdagen är också utgivningsdag för årets Europafrimärke som har tema utrotningshotade arter. Det åländska frimärket visar åkergrodan, en av två grodarter på Åland. Det naturtrogna motivet i akvarell är skapat av den populära djur- och naturkonstnären Bo Lundwall.

Även de fyra helsakskorten Våren grönskar av illustratören Anna Handell utkommer denna dag. Motiven hämtar inspiration från växtkraft och evenemanget Åland Grönskar som lyfter vårens närproducerade läckerheter.

9 juni 2021

Den 9 juni startar firandet av Ålands självstyrelse som kulminerar på 100-årsdagen 2022. De åländska frimärkena är en viktig symbol för självstyrelsen och Åland Post tillägnar två frimärksutgåvor till självstyrelsen åren 2021 respektive 2022. Jonas Wilén är en av Ålands mest uppskattade konstnärer och har illustrerat årets frimärke som inleder jubileumsåret Åland 100 år. Frimärket visar vägen till självstyrelsens uppkomst. Samma dag utkommer årets frimärkshäfte med Ålands lantråd. Fotografen Therese Andersson har i klassisk porträttstil fotograferat Ålands fyra senaste lantråd från Viveka Eriksson och hennes efterföljare Camilla Gunell och Katrin Sjögren till den nuvarande regeringschefen Veronica Thörnroos.

23 juli 2021

Den 23 juli deltar Åland Post i det stora internationella segelfartygsevenemanget The Tall Ships Races som gästar Mariehamn 22–25 juli. På utgivningsdagen ges både ett frimärke och ett miniatyrark ut signerade Juha Pykäläinen, välkänd frimärkskonstnär. Hans oljemålningar har fokus på folkfestens deltagare i alla åldrar från när och fjärran samt hamnområdet med de ståtliga segelfartygen.

20 oktober 2021

Året sista frimärken utkommer den 20 oktober. Julsång och julglädje sprider två lekfulla julfrimärken skapade av årets andra konstnärsdebutant, illustratören Rebecca Elfast, som även illustrerar årets självhäftande julmärken för dekoration. Tigerns år är tema i frimärksserien zodiakdjur inom den kinesiska astrologin. Miniatyrarket Tigerrandig katt är skapat av frimärkskonstnären Martin Mörck och föreställer randiga huskatter på en traditionell åländsk veranda. Förlagan till verandan med spröjsade fönster kommer från Västergårds i södra Mariehamn.

Du hittar alla frimärken som ges ut 2021 här.