Ålands vackraste frimärke 2021 är utsett – så gick det

Åland most beautiful stamps 2021 sailing ships, moor frog and songbirds

Den årliga omröstningen av Ålands vackraste frimärke är avslutad. Jämnast var tävlingen mellan andra och tredje platsen där Europafrimärket med den utrotningshotade åkergrodan av Bo Lundwall lyckades slå serien med sångfåglarna, frankeringsetiketter designade av frimärksdebutanten Anna Handell. Flest röster fick frimärksutgåvan The Tall Ships Races som därmed knep första platsen. Den åländske konstnären Juha Pykäläinen stod bakom utformningen av frimärket och miniatyrarket som hyllade Ålands segelfartygstraditioner. 

Frimärksutgåvan för The Tall Ships Races gavs ut 23 juli 2021 och även om det internationella evenemanget i Mariehamn endast blev en mindre nationell segelfest på grund av Covid-restriktionerna har utgåvan varit populär. Frimärket fokuserade på äventyret, gemenskapen och kamratskapet på ett segelfartyg medan miniatyrarket visade ett myllrande hamnområde där museifartyget Pommern påminner om Ålands stolta sjöfartsarv.

Den åländske konstnären Juha Pykäläinen har skapat frimärkskonstverken: ”På frimärket ville jag få fram känslan av gemenskap. På miniatyrarket koncentrerade jag mig mera på känslan av varje fartyg än detaljerna.  Därför valde jag också att göra en traditionell oljemålning eftersom jag upplever att den är bra för att just få fram den äkta och levande känslan”.

Kika också på Åland Post Frimärkens film på YouTube där Juha berättar om arbetet med frimärkena från skiss till färdig målning.

Juha är en välbekant konstnär för alla Ålandssamlare och har skapat ett flertal frimärken för Åland Post.  Hans frimärken har också vunnit flera gånger, senast 2017 då hans frimärke Finland 100 år utsågs till Ålands vackraste frimärke.

Beställ frimärkena i webbshoppen. 

Åkergrodan på Europafrimärket som 2021 hade tema utrotningshotade arter lyckades säkra andra platsen. Den svenska konstnären Bo Lundwall stod bakom konstverket. Frimärket med åkergrodan gavs ut 7 maj 2021. Hösten 2021 kammade det frimärket även hem en silverplats i tävlingen för Europas vackraste frimärke 2021.

Serien med Sångfåglar fick se sig besegrad endast med ett fåtal röster och intog därmed tredje platsen. De fyra sångfåglarna, lövsångare , bofink , rödhake och svarthätta, gavs ut som frankeringsetiketter 2 februari 2021. Illustratören Anna Handell från Sverige debuterade som frimärkskonstnär för Åland Post med serien.  

Tack till alla som deltog i omröstningen. En hemlig låda med filatelistiska godsaker från Åland och ett antal tröstpriser har lottats ut och skickas per post till vinnarna i Finland, Sverige, Grekland och Spanien.