Åländskt frimärke bland de vackraste i Europa 2017

De åländska frimärksmotiven röner framgångar. Årets Europafrimärke med motiv från Kastelholms slott har kammat hem en hedrande silverplats i jurytävlingen för Europas vackraste frimärke 2017, vars resultat offentliggjordes vid en prisutdelning i Bryssel 16 september.  

PostEurop arrangerar varje år en tävling om Europas vackraste frimärke som består av en jurytävling och en publik omröstning. I tävlingen ingår de frimärken som getts ut under året för frimärkserien Europa vars tema 2017 var slott.  

I den oberoende professionella jurygruppen ingick experter på grafisk design och filateli från olika länder i Europa.  Juryn utsåg Europafrimärket från Finland till vinnare medan Åland röstades fram till en andraplats som kom att delas med Italiens bidrag. Tredje platsen intogs av Liechtenstein.

Åland Post gav ut frimärket med Kastelholms slott i vinterskrud den 9 maj 2017 och motivet är fotograferat av den åländske fotografen Niclas Nordlund.  Kastelholm slott är Ålands enda medeltida borg och härstammar från slutet av 1300-talet. Den välbevarade slottruinen är belägen i Sund på Åland.

Anita Häggblom, affärsområdeschef för Åland Post Frimärken, och tillika ordförande för styrgruppen Stamps & Philately inom PostEurop, var på plats i Bryssel och tog emot priset från PostEurops generalsekretare Botond Szebeny som också var expertjuryns ordförande.