Åländskt frimärke bland de vackraste i Europa 2021

Åland 2021 Europa stamp moor frogs

Det åländska frimärket med åkergrodor har kammat hem en silverplats i tävlingen för Europas vackraste frimärke 2021. Resultatet offentliggjordes vid PostEurops plenarförsamling den 6 oktober. ”Det är otroligt roligt att vårt frimärke hamnade i toppen av Europas vackraste frimärken. Det visar att våra frimärken är av hög kvalitet och är uppskattade bland samlarna i Europa. Ett stort tack till alla som röstade. Vi vill också tacka och gratulera konstnären Bo Lundwall som skapade vårt motiv. Det har varit ett sant nöje att göra den här frimärksutgåvan tillsammans med Bo,” säger Eivor Granberg, affärsområdeschef för Frimärken & Posttjänster.

PostEurop arrangerar varje år en tävling om Europas vackraste frimärke. I tävlingen deltog totalt 53 frimärken, vilka getts ut under året i frimärksserien ”Europa”. Tema för 2021 var utrotningshotade arter, och det åländska frimärket föreställer en hona och en hane av den fridlysta åkergrodan (Rana arvalis).   

Den svenska djur- och naturkonstnären Bo Lundwall har skapat det detaljrika frimärksoriginalet i akvarell. Inför uppdraget gjorde han observationer vid en sjö, där han noga studerade åkergrodans uttryck och utseende. ”Jag satt två vårdagar vid en sjö i Tinnerö eklandskap nära Linköping och studerade grodorna under lektiden och gjorde många skisser att ha som referensmaterial. Det var säkert över 100 grodor och de lät mycket, men de var också otroligt skygga. Minsta rörelse från mig så gömde de sig under vattnet.”, berättar Bo.

Beställ frimärket i webbshoppen.

Frimärkstävlingen bestod av sammanlagt tre olika omröstningar; en publik online-omröstning där över 33 000 personer deltog, en omröstning bland de deltagande postverken och en juryomröstning med experter inom filateli och grafisk design. Poängen från alla tre röstningspaneler summerades sedan ihop för att utse vinnarna. Efter poängräkningen stod det klart att Åland röstats fram till en andraplats, efter Polens vinnande bidrag. Tredje plats intogs av Ukraina. 

Se alla bidrag i frimärkstävlingen här.

PostEurop, samarbetsorganet för europeiska postoperatörer, är ansvarig för utgivningen av Europafrimärken . Temana för frimärkena vittnar om de olika ländernas gemensamma europeiska rötter, kultur och historia. De populära frimärkena är försedda med en speciell EUROPA-logotyp. Europa-frimärken har getts ut sedan 1956.