Konstnär Allan Palmer segelfartyg är Ålands vackraste frimärken 2020

Sailing ship artist Allan Palmer and Eivor Granberg director of Åland Post Stamps

Åland Post Frimärkens årliga online-omröstning av Ålands vackraste frimärke lockar samlare från hela världen. I 2020 års omröstning knep skonertskeppet Mozart och fyrmastbarken Viking första platsen. Det är tredje gången som frimärksserien Segelfartyg lyckas vinna samlarnas gunst. En vinst väl värd att fira, och Eivor Granberg, affärsområdeschef för Åland Post Frimärken, tog tillfället i akt att gratulera frimärksseriens konstnär Allan Palmer med diplom och blombukett. ”Det var en trevlig serie att få vara med och utforma. Det är roligt att den har blivit så uppskattad”, säger en glad Allan Palmer.

Den sexåriga frimärksserien med 12 motiv utformade av skepparen och konstnären Allan Palmer visar Ålands sjöfartshistoria från bondeseglation till världens största segelfartygsflotta. Frimärksserien sjösattes 2015 och vann redan det året omröstning för Ålands vackraste frimärken med segelfartygen Leo och Lemland. Tre år senare 2018 kom nästa titelvinst med fullriggaren Albania och skonaren Atlas. Den 2 februari 2020 avslutades den 6-åriga frimärksserien med de sista frimärkena i serien; Skonertskeppet Mozart och fyrmastbarken Viking.

Sailing ship artist Allan Palmer and Eivor Granberg director of Åland Post Stamps

”Jag ville inte bara välja de mesta kända åländska segelfartygen utan skapa ett varierat och intressant urval av segelfartyg. Till vissa hade jag en personlig koppling, som Albania och Viking. Andra motiv krävde mera research, som Altai som jag placerade vid Köpenhamn och det gällde ha koll på hur staden såg ut på 1870-talet”, berättar Allan Palmer.

Allan Palmer är en av Ålands mest anlitade frimärkskonstnärer och har sedan 1988 skapat över 30 frimärken, förutom segelfartyg även fyrar, blommor och folkdräkter.

Beställ segelfartygsfrimärken och motivsamling med Allan Palmers alla frimärken för Åland i webshopen.