Välkommen på premiär! Se presentationen av Ålands frimärksprogram 2022

Åland 2022 frimärksprogram presenteras

Åland Post är stolta över att presentera frimärksåret 2022. Eivor Granberg, affärsområdeschef för Åland Post Frimärken & Posttjänster. och Gunilla Häggblom, informatör, presenterar här frimärksprogrammet 2022. ”Frimärksåret 2022 präglas av både berättarglädje och experimentlusta med flera nya intressanta konstnärssamarbeten. Ålands 100-årsfirande syns på flera utgåvor under året, men vi är också glada att presentera världens första discgolffrimärke. Vi uppmärksammar även den viktiga fästingforskningen och har nöjet att lyfta fram några av dagens aktiva åländska konstnärer. Vi tror att alla hittar något att gilla”, säger Eivor Granberg, affärsområdeschef för Frimärken & Posttjänster.

Den 10 november offentliggjordes Åland Posts frimärksprogram för 2022. Frimärksåret innehåller elva frimärksutgåvor i det lilla och stora formatet och släpps vid sex tillfällen mellan februari och oktober. Vi hoppas att de nya frimärken väcker din nyfikenhet och samlingslust och inspirerar till att skicka hälsningar och inbjudningar per post.
 

1 februari 2022

Frimärksåret inleds med en ny serie självhäftande frankeringsetiketter. Tema är Ålands jubileumsår, vars slagkraftiga slogan hundra år av egensinne har gett namn till serien. Grafiska formgivaren Annika Rehn Zetterqvist har skapat jubileumsårets logo och visuella profil och har även formgett frankeringsetiketterna.

Samma dag utkommer del två i frimärksserien Veterantraktorer som inleddes 2021. Med dessa två traktorfrimärken hoppar serien fram några årtionden. Fotografen David Lundberg har på det ena frimärket porträtterat en hemmabyggd biltraktor som Runar Karlsson från Ringsböle i Jomala byggde i början av 1940-talet. Den har senare renoverats av sonsonen Kristoffer Karlsson och stommen kom från en A-Ford. Det andra frimärket visar en finsk trotjänare, en röd Valmet 20 från 1956 som har sitt hem på skärgårdsön Sottunga. Ägaren Raul Petrell fick den som ny i gåva av sin mor när han var i tioårsåldern.

25 mars 2022

Under 2022 firar Segelpaviljongen 100 år som krog och klubbhus för det åländska segelsällskapet ÅSS. Konstnären Carolina Sundelin tog sig an utmaningen att fånga denna välkända arkitektoniska pärla i Mariehamns västra hamn på ett frimärke. Det snickarglada stockhuset är ritat av Lars Sonck (1870–1956), en av Finlands mest betydande arkitekter under tidigt 1900-tal. Huset uppfördes som sommarvilla 1895–1899 och flyttades 1922 till sin nuvarande plats, där den idag är en populär restaurang.

Utgivningsdagens andra frimärke uppmärksammar den växande sporten discgolf. Åland är idag världens tätaste område för discgolf och satsar på att bli världens största discgolfpark. Under 2022 firar discgolfbanan i Badhusparken i Mariehamn sitt 40-årsjubileum. En hommage till det glada 1980-talet och den jubilerande banan hittar du på frimärket som visar den femte discgolfkorgen med utsikt över inloppet till västra
hamnen. Den finländska illustratören Sanna Mander debuterar som frimärkskonstnär för Åland Post med detta frimärke.

Årets helsakskortserie Säg det med ett kort ges också 25 mars. Serien har utformats av illustratören Amanda Valkonen från Mariehamn som har skapat fyra lekfulla kort som passar för gratulationer, festinbjudan och personliga kärleks- och vänskapshälsningar.

9 maj 2022

På Europadagen utkommer årets frimärke i serien ”Europa” som samarbetsorganet för europeiska postoperatörer PostEurop står bakom. Årets tema är sagor och sägner. Det åländska frimärket har skapats av konstnären Lasse Harkkala och visar berättelsen om sjörået ur den åländska folktron.

9 juni 2022

Den 9 juni fyller Ålands självstyrelse 100 år som Åland Post firar med att ge ut ett miniatyrark skapat av konstnären Jonas Wilén. Miniatyrarket visar essensen av Åland, ett ö-rike som växer och frodas mitt emellan tradition
och modernitet. Dagen till ära ger Åland Post även ut en folierad och präglad specialutgåva av miniatyrarket  i begränsad upplaga.

Samma dag utkommer årets frimärkshäfte Åland Contemporary med sju frimärksmotiv. Häftet visar konstverk av sju samtida åländska konstnärer: Barbro Eriksson, Erica Signell, Gunnar Sjöblom, Johan Karlsson, Kurt Simons, Minna Öberg och Tiina Tahvanainen. Bildurvalet har gjorts i samarbete med Ålands konstmuseum och Galleri Skarpans.

6 september 2022

Temat för frimärksserien Sepac som ges ut av de små postverken i Europa är i år lokalproducerade drycker. Fotograf Tiina Tahvanainen har fotat Ålands bidrag till årets serie som visar nypressad havtornssaft. Havtorn är en delikatess som växer vilt på Åland.
 
Fästingen och forskningen kring fästingburna infektionssjukdomar uppmärksammas också denna dag med ett frimärke, utformat av Peter Bergström. Åländska forskare har varit pionjärer inom forskningen kring fästingburna sjukdomar sedan 1980-talet och tagit fram diagnostik och behandlingsmetoder som uppmärksammats internationellt.

20 oktober 2021

Den finländske illustratören Sami Saramäki har skapat årets två julfrimärken som visar klassiska tomtar i ny tappning. Han har även illustrerat årets självhäftande julmärken för dekoration av brev och paket.
 
Avslutningsvis utkommer del nio i frimärksserien med kinesiska horoskopdjur med en åländsk twist. Harens år står på tur och frimärkskonstnären Martin Mörcks miniatyrark Hare visar vinterklädda skogsharar vid Havsvidden i Geta på norra Åland.